Farteins hage

Scoring/subtitle:
sound installation
Year of composition:
2005
Premiere:
2005-05-25, Bergen Museum
Details:

A multi-channel installation with transducers glued to the windows of the greenhous in Bergen's Botanic Garden (Bergen Museum) and hidden loudspeakers among the plants.

Installasjonen tar utgangspunkt i komponisten Fartein Valen (1887-1952). Han kommer på et vis tilbake til gamle tomter, idet han faktisk selv i sin tid var en flittig gjest i det som dengang het Botanisk Hage.

Begrepet "hage" kan knyttes til Fartein Valen på flere måter: både fordi han selv var en lidenskapelig dyrker av både roser og kaktus, fordi han vokste opp i den paradisiske hagen på Masinandraina på Madagaskar, og fordi eventyret ”Historien om en moder” av HC Andersen berørte ham sterkt. I dette eventyret holdes menneskesjelene i forvaring som planter i et drivhus, og voktes av Vårherres gartner.

Inspirert av denne forestillingen skaper Nils Henrik Asheim en lydinstallasjonen hvor han forsøker å gi liv til ideen om en menneskelig, besjelet hage. Installasjonen består av mange små høyttalere spredt rundt i rommet, styrt fra en datamaskin på en slik måte at lydkombinasjonene hele tiden fornyes. Den er co-produsert av Botanisk Hage og BEK (Bergen senter for Elektronisk Kunst) med støtte fra Festspillene i Bergen.

-------

The installation was part of "Prosjekt Fartein Valen", during Festspillene (Bergen International Festival). This project also included:

MASINANDRAINA – SOLENS ØYE - a theater play inspired by the childhood of composer Fartein Valen in Madagascar
Den Nationale Scene, Småscenen, May 31 and June 1

VALEN AND SCHÖNBERG - the 12tone pioneers - a recital
Troldsalen, Edvard Grieg Museum, June 1

MALAGASY - a meeting between traditional music from Madagascar and Norwegian musicians
Kvarteret, June 2

The installation was open every day from 10-19 from 25.may till 3.june 2005.

Images:
NHA in botanisk hage, bergen