Zanussi/Asheim/Solberg trio

 cover
Participants:
  • Nils Henrik Asheim, Piano
  • Per Zanussi, Bass
  • Ståle Liavik Solberg, Drums
About the project:

ZAS trio - info per okt. 2010

"et levende trio-dyr i stadig lystig mutasjon"

Disse tre musikerne av noe ulik bakgrunn har funnet hverandre i randsonen av den relativt sjangerfrie sonen som utgjør Stavangers musikkmiljø. Det første de ble enige om, var at det skulle iallfall ikke låte som en pianotrio. Musikken er heller ikke fri-jazz men betegnes best med det åpne begrepet ”impro”. Instrumentene er likeverdige, skifter på å ta ledende roller, gir hverandre rom, kommenterer hverandre eller like gjerne ignorerer hverandre fullstendig. Målet er å skape en uforutsigbar flyt av energi, lyd og poesi, et levende trio-dyr i stadig lystig mutasjon.

Trioen debuterte i Stavanger på Cementen i januar 2010.

Per Zanussi – bass

Siden 2001 har Per vært mest kjent for det meget profilerte bandet Zanussi 5, som spiller hans egne komposisjoner i akustisk format. Gruppen har spilt inn 3 album og har ett til på vei, med 12 manns utgave av Trondheim Jazzorkester som inneholder Zanussi 5.

Zanussi har master i musikk fra Trondheim og Oslo, med kontrabass og komposisjon som fag. Som komponist har han skapt verk for prisvinnende teater og danseforestillinger, kortfilm og ulike bestillingsverk.

Han er også medlem av MZN3, Trespass Trio (med Martin Kuchen og Raymond Strid), Crimetime Orchestra m.fl. Fra 1996 var han med i gruppa Wibutee sammen med Håkon Kornstad og Wetle Holte.

Nils Henrik Asheim – piano

Asheim har i flere tiår vært en veletablert komponist som har skapt verk over et bredt spekter fra orkestralt via vokalt til elektronisk. Han har vært nominert til Nordisk Råds Musikkpris og mottatt priser som ”Edvard” og Årets Verk samt Arne Nordheims Komponistpris.

Det siste tiåret har det skjedd en dreining i Asheims karriere mot mer utøvende virksomhet. Som orgelimprovisator har han utgitt to CD-er med sangeren Anne-Lise Berntsen, duo-innspillinger med Lasse Marhaug, Frode Gjerstad og Paal Nilssen-Love, og to soloalbum hvorav det ene skaffet ham Spellemannsprisen.

Som en av stifterne av Stavanger-kollektivet Kitchen Orchestra har Asheim de siste åra også utforsket pianoet som improvisasjonsinstrument. Hans siste utgivelse, ”Mazurka – remaking Chopin” sammen med Gjertruds Sigøynerorkester har høstet glimrende kritikker.

Ståle Liavik Solberg - trommer/slagverk

Solberg er utdannet i Trondheim og Stavanger og har master i improvisasjon fra Oslo. Han har de senere årene etablert seg som en sterk stemme innenfor improvisasjonsmusikken. Spesielt kan nevnes hans samarbeid med vokalist Stine Janvin Motland i duoen motsol, som gikk til finalen i Jazz:Intro 2010. For øvrig har han spilt med musikere som Frode Gjerstad, Per Zanussi, Fred Lonberg-Holm, David Stackenäs og Nils Henrik Asheim. Han er opptatt av koblingen improvisert musikk og andre kunstformer og har gjort prosjekter med Inbal Pinto Dance Company og Beg & Aching.

Ståle Liavik Solberg har også gjort seg bemerket i Diskjokke Band med festivaler og klubbjobber både i norge og Europa.

Links: