19th March 2004, Oslo Cathedral

19th March 2004, Oslo Cathedral cover
Release year:
2005
Credits:
  • Nils Henrik Asheim, organ, composition
About the album:

This is Nils Henrik Asheim's second solo organ album.

The liner notes say:

On March 19, 2004, 10PM, Nils Henrik Asheim sat down at the organ of Oslo Cathedral to perform an improvisation concert under Oslo International Church Music Festival. At 11:03 he was done. The result you can hear on the present recording.

Additional information:

Anmeldelser:

Vi setter punktum finale med en riktig «rysare» av en orgelplate. Den er potent som få i sjangeren, den tar øyeblikket og strutter av organisk eksplosiv energi. Den er et øyeblikk, bokstavelig talt - den 19. mars 2004, under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, satte mesterimprovisatoren Nils Henrik Asheim ved det store Ryde & Berg–orgelet, det skjedde nøyaktig kl. 22.00. Kl. 23. 03 var han ferdig med sin improvisasjon. I løpet av timen hadde de som var der vært med på en svær reise.
Det er noe svært umiddelbart, noe ekstremt doggfriskt ved Asheims improvisasjon. Ofte er improvisasjon bundet i forestillinger, som gjør at det blir nokså forutsigbart. Asheim slår sprekker i alle murer, overrasker, maler med svær og bred pensel, kaster lyset mot taket, henter mørket opp fra dypene. Det er i det hele tatt en rystelse, en god og gjennomgripende rystelse, å sitte i rom, og særlig kirkerom, med Nils Henrik Asheim. Han vil oss noe. Blant annet lyser han opp rommet han sitter i. Det er ikke lite sagt om en musiker.

Olav Egil Aune, Vår Land juni 2005

"Det som gjennomsyrer denne innspillingen er tid. Lytteren får tid til å reflektere over de lydcollager som Asheim formidler. Korte og lange øyeblikksbilder som høyst sannsynlig var meget effektfulle i domkirken sent denne kvelden." (Smaalenene)

"Som lytter får man gjennom en 60 minutter lang improvisasjon på orgelet i Oslo Domkirke en stor og gripende opplevelse. Det er som selve bibelen åpenbarer seg med alt fra det groteske til det himelske poetiske. Musikken er i sin enkelthet og oversiktlighet full av subtile raffinementer. Og fremfor alt - den har en nerve som holder rakt igjennom. Improvisasjon og komposisjon forenes her og blir til stor musikk" (juryen for nominasjone til TONOs Edvard-pris 2005)

Album published by:
Fabra (FBRCD-03)
Purchase/stream album: