Title Catch Light
Description violin + perc + orch
Year 2009
Instrumentation 3333 4331 3perc arp pft / solo vln / solo perc / str. both soloists are amplified
Duration 25 min
Commissioned by Peter Herresthal og Peter Kates, with support from Norsk Kulturfond
Premiere 26 March 2009, Grieghallen, Bergen (Borealis festival). Peter Herresthal, violin - Peter Kates, percussion - Bergen Philharmonic Orchestra, cond.: Peter Szilvay
Soundsample

Samples

 Further samples of the piece:

 

  • DSC01685
  • DSC01674
  • DSC01677

Album

http://www.nilshenrikasheim.no/albums/414-catch-light-2

Material

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Details

A double concerto for violin, percussion and orchestra

---

Musikk skjer overalt, hele tiden. Hvorfor har vi behov for å fange musikalske forløp i et verk? Så vi kan høre det flere ganger og forstå det på ulike måter? Til en viss grad handler verkene mine om å høre ting flere ganger. Noe blir gradvis sirklet inn. Klanger blir mer og mer gjenkjennbare, mens lyset skimrer forbi og ikke lar seg fange.

Catch Light er en dobbeltkonsert for fiolin og slagverk. Slagverkstemmen er bygd opp rundt en stortromme, som benyttes til ulike formål. Fiolinstemmen starter i det florlette, lyse registeret. De to solistene arbeider på hver sine tråder, med ideer som er beslektet. Det er som en kontinuerlig samtale mellom to personer som holder en viss avstand. Sporene avtegner seg i orkesteret, som årer av klang.

Solistene har mikrofoner, ikke nødvendigvis for lydstyrken, men for detaljene. De nære lydene blir nærere, det tørre blir tørrere. Det snakker, skraper, puster. Små fallende bevegelser projiseres i stort format. Lyset og dybden øker. Catch Light heter det i fotografiet når du ser reflekser i øynene til objektet. Forstørrer du godt, kan du noen ganger se fotografens speilbilde.

Verket er bestilt av solistene Peter Herresthal og Peter Kates, og solostemmene er skrevet i nært samarbeid med dem.