Orkan CD cover by Martin Kvamme buy on amazon.co.uk

Lyrical music to words and sounds of poet Sigbjørn Obstfelder.  Anne-Lise Berntsen (vocals), Øystein Birkeland (cello), Kjetil Skøien (voice), Nils Henrik Asheim (piano) - Aurora ACD5050
sample1 |   sample2 |   sample3 |   sample4

 ORKAN: Lyrical music to the words and sounds of a poet

Music: Nils Henrik Asheim  |   Lyrics: Sigbjørn Obstfelder

The music featured in ORKAN is written in the period 1993-2000, all to the words of Norwegian early modernist poet Sigbjørn Obstfelder (1866-1900). After having been performed as a theatrical piece, the music was recorded on CD and released May 31, 2007 at the Literature Festival, Lillehammer.

Orkan translates "Hurricane" but we prefer to use Orkan also internationally, because it sounds good.


"Det er en ytre og en indre mening i tekstene. Denne dobbeltheten som alltid er for hånden, løfter tanken og bidrar til det meningsbærende. Alle aktører bidrar til et godt resultat. Til tider er det imponerende godt." Idar Karevold, Aftenposten

 


Tekster av Sigbjørn Obstfelder
"ORKAN” er en syklus av musikkstykker rundt tekster av Sigbjørn Obstfelder (1866-1900), også kalt "den første modernistiske dikter i Norden". Obstfelder er en forfatter som ser ut til aldri å miste sin tiltrekningskraft. Han var en eksperimenterende overgangsfigur, med elementer fra flere stilretninger. Fra hans første utgivelse "Digte" utkom i 1893 gikk det bare syv år til han døde.

Tekstutvalget til ”Orkan” veksler mellom naturen og byen. Temaet "rose" er en gjenganger. Flere av diktene uttrykker en ekstatisk livsfølelse knyttet til naturen. Opp mot disse settes ”by-tekster” preget av en fremmedgjort grunnstemning og grubling omkring ensomhet og kjærlighet.

Utviklet gjennom langvarig samarbeid
Orkan er ikke noe nytt prosjekt. Musikken er komponert i perioden 1993-2000 og utviklet i samarbeid mellom aktørene. Det begynte med ”Stans ditt spill” (1993), den størst anlagte komposisjonen. Det er en slags dramatisk-psykologisk vandring gjennom diktet av samme navn - ispedd sitater fra den underlige prosateksten ”En prests dagbok”.

Etter en framførelse av stykket på Nordiske Musikkdager i 1996 bestemte aktørene seg for å videreføre samarbeidet og bygge ut prosjektet til et helaftens konsertprogram. Samtidig hadde Kjetil Skøien skapt forestillingen ”Jeg-Obstfelder” på Rogaland Teater, og han ble kontaktet av Nils Henrik Asheim for å finne nye tekster og skape en teatral ramme for konserten. Resultatet ble uroppført da Nils Henrik Asheim var festspillkomponist i Harstad i 1999, og viderebearbeidet til en turné i 2000 som gikk til Stavanger, Oslo (Torshovteateret), Bergen (Teatergarasjen) og København (den Anden Opera).

Ulike former for musikkstykker
Musikkstykkene i syklusen er ganske ulike i formen. To av diktene, ”Salme” og ”Nocturne” presenteres som enkle, melodiøse sanger med piano, med en ”retro” antydning av tidlig 1900 talls uttrykk.

I ”Sommer” tar Asheim utgangspunkt i diktets fonetiske lyder, og leker seg med dem i luftig samspill mellom cello og sopran. I tittelsporet ”Orkan” manes det fram en rått lydbilde når sopranens lange, kalde vokaler skjærer seg inn i etterklangen etter pianoets steile lydkaskader, tildels elektronisk modulert.

De ni ”Obstfelder-Variasjonene” for cello og piano er inspirert av den heftige uroen og desperasjonen i Obstfelders tekster. Pianostemmen, som Asheim selv spiller, ble improvisert fram og senere nedskrevet.

Kjetil Skøien leser en rekke tekster som er klippet ut fra skuespill, noveller, andre prosatekster og dikt. Alle de medvirkende bidrar også i tale- og hviskekor. Til denne CD-utgivelsen har Asheim flettet inn korte elektroniske tekst-miniatyrer, klippet sammen av Anne-Lise Berntsens stemme. De bringer inn en annen tidsfølelse, flimrete og uvirkelig men nær og følsom – i brøkdeler av sekund.

Om de medvirkende
Anne-Lise Berntsen , sopran, debuterte i 1984 ved Den Kongelige Opera i Stockholm. Hun har hatt hovedroller ved de store operascenene i Oslo, Stockholm, Göteborg, Malmö og København. Hun har innspilt flere CD'er både på platemerkene Victoria og Kirkelig Kulturverksted, og har medvirket i flere filmer. Hennes engasjement for samtidsmusikk har ført til et nært samarbeid med flere komponister, bl.a. Lasse Thoresen og Arne Nordheim, og hun gjennomfører årlig flere uroppførelser. Har samarbeidet med Nils Henrik Asheim om CD-innspillingene "Engleskyts" og “Kom Regn” med norske folketoner og orgelimprovisasjoner.

Øystein Birkeland er blant Norges fremste cellister. Han har i en årrekke vært aktiv som solist og kammermusiker og har opptrådt med en rekke fremstående orkestre, bl.a. Oslo Filharmoniske Orkester, Academy of St.Martin-in-the-Fields, Det Norske Kammerorkester og Moskva Radios Symfoniorkester. Birkeland er kjent for sitt allsidige repertoarvalg og har bidratt til fremskaffelse av en rekke nye norske verk for cello. For dette arbeidet ble han i 1995 kåret til "Årets utøver" av Norsk Komponistforening.

Kjetil Skøien er en sentral person i norsk friteater-miljø. Han er utdannet billedkunstner fra Statens Kunstakademi. Han har hatt separatutstillinger i Norge, Finland, Sverige og Japan, og er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Norsk Kulturråd. Skøien har vært engasjert som regissør og scenograf ved Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, Rogaland Teater og Noh-teatret, Kyoto. Han leder teaterkompaniet Passage Nord og debuterte som forfatter på Aschehoug I 2000 med dikt. Skøien hadde regi, manus og scenografi på den kritikerroste forestillingen "Jeg - Obstfelder" på Rogaland Teater i 1998.

Nils Henrik Asheim, komponist og pianist/organist, er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Hans produksjon spenner over et stort spekter, fra kammer- og orkesterverker som er framført nasjonalt og internasjonalt, til fanfaren for de Olympiske vinterlekene -94. Asheim har markert seg som utøver med den friimproviserte soloutgivelsen 16 pieces for organ, som har fått følge av 19.03.04, Oslo Cathedral og et samarbeid med sopranen Anne-Lise Berntsen om prosjektene Engleskyts og Kom Regn. Asheim opptrer også som pianist i ulike prosjekter. Nils Henrik Asheim har skrevet en rekke kammerverk som Vannspeil, Navigo, Chase, Nicht og Broken Line, og orkesterverk, blant andre Speil, Turba,Wind Songs og Grader av hvitt. Han har også bak seg større sakrale verk. I februar 2007 kom han ut med CD’en ”Broken Line” hvor Vertavo-kvartetten spiller.