mazurka_cover

buy on iTunes

Spellemannsprisen 2010 (Norwegian Grammy) Remaking of 12 Mazurkas by Frederic Chopin. Many musical styles are allowed to pass by... gypsy, balkan, classical references,  haunting sonic experiments... and Chopin's original piano music. Nils Henrik Asheim (piano) and Gjertrud's Gypsy Orchestra. audio sample

 

Read: Press release, credits, tracklist on LAWO Classics.
Read: Background info and the Live "Mazurka" project

Read: Liner notes by Nils Henrik Asheim in English and Norwegian

"Asheim lar ensemblet flytte inn i Chopins musikk og utvide den innenfra, bygge på den rare fløyer og ornamenter, forandre dens proporsjoner og fylle den med andre lyder, andre klanger, nye dyp, det er ettertidens spøkelser som fester i de parisiske salongene. Alt er vittig, vakkert og fenomenalt godt spilt, og det er velsignet upretensiøst, til tross for all den historien Asheim lekent setter i bevegelse." (Morgenbladet, 21.01.11)

"Det flotteste med utgivelsen er anslaget, feiende flott og uredd på en måte som vi kjenner igjen fra Asheim som orgelimprovisator. Sammen bender og tøyer og drar musikerne i Chopins klanger, får dem til å hope seg opp noen ganger, eller å ta ferden fra salong til skjenkestue. Klangen veksler fra det groveste grove til florlett spindelvev og melankolien er aldri langt unna ...for en god idé, og for noen flotte øyeblikk!" (Dagbladet)

"...en uvanlig fargesterk blanding av det man muligens kan kalle sigøynersk melankoli, europeisk dannet romantikk og nordisk friimprovisatorisk nytelse" (Aftenposten)

"Dette er Asheim på sitt beste. Jeg kan ikke huske noe fra Asheims hånd som har slikt sug og er så eksplosivt siden orgelplaten Engleskyts" (Stavanger Aftenblad)

"Med hjelp av sigøynerorkesteret, bearbeider han dem [Mazurkaene] med en samtidskomponists øre for detaljer og kontraster og improviserer over dem lekende som en folkemusiker og introvert som en jazzartist ... en vellykket, kreativ komposisjonsøvelse som også åpner opp for lytteren uroen i det melankolske i originalene." (Bergens Tidende)

"Pianist Asheim gjør verkene enda mer folkelige når han drar inn sigøynerorkesteret ledet av felespeller Gjertrud Økland. De går løs på Chopin med alle knep...Pass deg, Chopin!" (Østlendingen)

"Er dette lov, spør Nils Henrik Asheim når han utgir egne bearbeidelser av Chopins klavermusikk. Selvsagt, sier jeg, og det fortjener til og med applaus" NRK P2's CD-magasin "På sporet" 3.11.10

"Årets klassiske julegavetips" - NRKs musikkanmeldere kårer Mazurka til en av årets 10 beste klassiske plater!

Ballade.no sammenligner tre utgivelser fra 2010 med nye versjoner av klassisk repertoar:
"Chopin gjør seg uventet godt som sigøyner" (ballade.no)